Blog Details

HOME STAGING : HABITAT MAGAZINE ARTICLE : SPACE CAPSULE

Location: Parkhurst, Johannesburg
Architect: Peter Boer
Interior by: Owners with Space Energy
Design/Development: Willy Wales, Henry Playne
Photos: Colin Sharp

WILLY WALES HAS A PENCHANT FOR PARKHURST. IN HABITAT ISSUE 192 – MARCH/APRIL 2006 – WE FEATURED A DOUBLE-STOREY RE-VAMP THAT WALES CRAFTED IN THIS SOUGHT-AFTER SUBURB. THAT HOUSE SOLD FOR A RECORD PRICE OF R3, 2-MILLION. WHAT THIS DESIGN-DUO ARE PARTICULARLY ADEPT AT, IS EXTRACTING THE MAXIMUM FOR THE MINIMUM.

MAKING EXCELLENT USE OF AVAILABLE SPACE, THE DEVELOPERS CREATED A COURT-YARD HOME WITH IMPRESSIVE LEVELS OF PRIVACY AND TRANQUILITY.

Like the previously featured property, this single storey house is built to the legal boundaries. It comprises a double garage off-street, entrance hall which adjoins the informal living area, and a gallery that accesses dining room/kitchen and spacious sitting room. On either side of the gallery is greenery; courtyard water feature to one side and an enclosed garden on the other with a small plunge pool. This is overlooked by the garden and entrance level. There are guest bedrooms en-suite and a master suite.

The resulting impression is that this house seems much larger than it is in terms of square meters. Reason? Wales’ clever use of space and a neutral palette, ‘wah- lah’ the record price property featured earlier. This includes travertine floors in the main reception areas and bathrooms and matching loop-weave carpeting for bedrooms. Putty-coloured walls are off-set with dark wood doors, architraves and skirting, with a simplistic geometric cornicing in white. Key spaces are artfully lit with low-voltage downlight on dimmers and there are clever alcoves and nooks which add visual interest and are ideal focal-points for Wales’ collection of original tribal art. He reflects: “We just about demolished all of the existing building to extract the maximum from a 495sqm stand.”

A good solution because this is a secure courtyard-style house, which is both tranquil and private, the result of a design synergy in specialist residential developments; Wales is South African and Playne a New Zealander.

FITTINGS AND FURNITURE FOLLOW SUIT WITH CONTEMPORARY PIECES AND ARTWORKS, A SUITABLE FOIL FOR THE INTERLEADING AREAS. THE ESSENTIALLY NEUTRAL SHELL ALLOWS FOR DRAMATIC TOUCHES AND BOLD COLOURS VIZ: ZEBRA SKIN AND VIBRANT ART. LIGHTING IS CAREFULLY SITED AND IS EFFECTIVE.

The end product is essentially minimalist, which Wales says is well-suited to this type of shell. The time-scale for the re-build and re-finishing in Parkhurst was eight months; Wales’/Playne’s next project will be in Parktown North, Johannesburg; manifesting as a four-unit development designed by architect Ian Gandini.

There are 2 comments

  1. admin 3 years ago

    There are many variations of passages of Lorem Ipsum available

    • admin 3 years ago

      Various versions have evolved over the years, sometimes by accident, sometimes on purpose (injected humour and the like).

Login

Lost your password?